Χτίζοντας γέφυρες ή τείχη απέναντι σ’έναν ψυχικά ασθενή

Standard

physical illness  Εκ πρώτης το καρτούν μοιάζει χιουμοριστικό, αλλά μόνο χιουμοριστικό δεν είναι. Η ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζεται πολύ συχνά χωρίς κατανόηση, απερίσκεπτα, σαν να μην προσπαθεί αρκετά ο ασθενής για να βγει από μια δυσάρεστη κατάσταση, την οποία… «ελέγχει απόλυτα». Τα παραδείγματα από την κλινική πρακτική, πολλά. Ο σύζυγος που εκνευρίζεται γιατί η σύντροφός του «δεν προσπαθεί καν να κινητοποιηθεί» προκειμένου να ξεπεράσει την κατάθλιψη.Οι συνάδελφοι που κοιτούν περίεργα τον διπλανό τους, πάσχοντα από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κατηγορώντας τον μεταξύ τους για εμμονές και ιδιόρρυθμες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, σχολιάζοντας ότι «ο τύπος δεν θέλει τελικά να ξεκολλήσει απ’ ό,τι φαίνεται». Η μητέρα που έρχεται στο γραφείο για να συνεργαστούμε προκειμένου να βοηθήσουμε την έφηβη βουλιμική κόρη της και επιμένει πως «αυτό το παιδί είναι ανώριμο, της λέμε πως κάνει κακό στον εαυτό της και κάνει πως δεν καταλαβαίνει».

Πόσο βοηθιέται τελικά το άτομο που υποφέρει όταν γίνεται αποδέκτης μιας τέτοιας στάσης και συμπεριφοράς; Πόσο ενισχύεται να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια; Σε τελική ανάλυση, κατά πόσο ελέγχει όλο αυτό που του/ της συμβαίνει;

Μια πολύ σημαντική έννοια στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι η ενσυναίσθηση. Ο Ψυχολόγος μπαίνει σε μια διαδικασία κατανόησης του βιώματος του ασθενή, χωρίς ωστόσο να χάνει την αντικειμενικότητά του ως παρατηρητής. Στην καθημερινή ζωή, η ενσυναίσθηση διευκολύνει την επικοινωνία, χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχείς διαπραγματεύσεις και μπορεί να αποβεί πολύ βοηθητική για κάποιον που πάσχει/ πονάει/ προβληματίζεται/ έχει ανάγκη να ακουστεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρακάτω βίντεο για την ενσυναίθηση, για τις διαφορές της με την απλή συμπάθεια, για την αξία της και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει στις ζωές μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s