Ψυχοθεραπεία: Μύθοι & πραγματικότητες

Standard

Source: milesneale.blogspot.com

Πολλές είναι οι λανθασμένες εντυπώσεις και προσδοκίες γύρω από την ψυχοθεραπεία. Οι σκηνές από τις χολυγουντιανές ταινίες έχουν συνεισφέρει στη διαστρεβλωμένη εικόνα γύρω από την εμπειρία αυτή, όπως επίσης και η γενικότερη ταύτιση που το ευρύ κοινό έχει κάνει με την επίσκεψη σε ιατρείο.

Μύθος πρώτος: ο Ψυχολόγος έχει τη μαγική ικανότητα να «με ψυχολογήσει» μόλις του εξιστορήσω συνοπτικά τι συμβαίνει στη ζωή μου. Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά, τόσο εύκολα και γρήγορα! Ακόμα και η έκφραση «ψυχολογώ» δεν έχει συγκεκριμένο νόημα, πόσο μάλλον η προσδοκία για αυτόματες αποκαλύψεις και μαντικές ερμηνείες. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία με συγκεκριμένους στόχους και ζητούμενα και ο Ψυχολόγος χρησιμοποιεί τις επιστημονικές του γνώσεις με γνώμονα τους στόχους αυτούς. Μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος γνώστης του εαυτού σας είστε εσείς ο ίδιος.

Μύθος δεύτερος: κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο θεραπευόμενος θέτει τα προβλήματα και ο Ψυχολόγος τα επιλύει. Δυστυχώς, το μαγικό ραβδί δεν συγκαταλέγεται στα σύνεργα του Ψυχολόγου. Θα σας ακούσει, με συγκεκριμένες μεθόδους θα κατευθυνει τη συζήτηση εκεί που χρειάζεται και με τεχνικές θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτό που σας συμβαίνει. Η λέξη-κλειδί για την κατανόηση της θεραπευτικής διαδικασίας είναι η συνεργασία. Απαιτείται προσπάθεια, χρόνος και δουλειά τόσο από εσάς, όσο και από εκείνον.

Μύθος τρίτος: η ψυχοθεραπεία διαρκεί χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες Σχολές Σκέψης υποστηρίζουν ότι χρειάζονται χρόνια ψυχοθεραπείας προκειμένου κανείς να κατακτήσει τους στόχους του. Ωστόσο, νεότερες προσεγγίσεις, όπως η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεωρία, εφαρμόζουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμες θεραπείες, προσανατολισμένες στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος και όχι σε γενικότερες αναζητήσεις που εξ ορισμού δεν έχουν σαφή ημερομηνία λήξης. Ανάλογα με το ζητούμενό σας, καλό είναι να θέσετε το θέμα της διάρκειας από την πρώτη κιόλας συνεδρία, προκειμένου να γνωρίζετε εξ αρχής τι να περιμένετε.

Μύθος τέταρτος: δεν μπορεί κανείς να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ψυχολόγο, άρα οι πληροφορίες που δίνονται θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένες. Τα πράγματα είναι απλά: αν δεν χτιστεί μια σωστή θεραπευτική σχέση, βασισμένη στην ειλικρίνεια και στην εμπιστοσύνη, η θεραπεία δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο Ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας, που συμπεριλαμβάνει την απόλυτη εχεμύθεια απέναντι στο θεραπευόμενο. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες κάποιος έχει διαπράξει εγκληματική πράξη, σκοπεύει να αυτοκτονήσει ή κακοποιεί κάποιο παιδί. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη, ανάμνηση ή εμπειρία του θεραπευόμενου μένει μέσα στο γραφείο του Ψυχολόγου και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο μέσα στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας.

Μύθος πέμπτος: για να με καταλάβει ο Ψυχολόγος, θα πρέπει να έχει παρόμοιες εμπειρίες. Για παράδειγμα, μόνο αν είναι παντρεμένος μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία ζεύγους ή μόνο αν έχει δικά του παιδιά μπορεί να είναι καλός Παιδοψυχολόγος. Με την ίδια λογική, ένας Ψυχολόγος θα πρέπει να έχει βιώσει όλες τις ψυχικές ασθένεις που υπάρχουν, για να μπορεί να τις θεραπεύσει. Είναι σαφές ότι η επιστημονική κατάρτιση και γνώση είναι τα εφόδια ενός Ψυχολόγου και όχι το βίωμα της ασθένειας per se. Ας μη συγχέουμε τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής με τον επαγγελματικό ρόλο του ειδικού.

Μύθος έκτος: ο Ψυχολόγος πρέπει να με συμπαθήσει, άρα αποκρύπτω στοιχεία της ζωής μου που θα με εκθέσουν. Για άλλη μια φορά, επισημαίνεται ότι η ελεύθερη έκφραση του θεραπευόμενου αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματικότητα στην ψυχοθεραπεία. Ο Ψυχολόγος δεν αξιολογεί και δεν ασκεί κριτική, δεν κατηγορεί και δεν αποδίδει δικαισύνη.

Οι μύθοι φυσικά δεν τελειώνουν εδώ. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, για απορίες ή διευκρινίσεις σε σχέση με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, μπορείτε να στείλετε email στο psychologion@yahoo.gr .

Η εικόνα είναι από το milesneale.blogspot.com
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s